Пројекти

 
 
 
C31-Centar za razvoj kulture dečjih prava
Rimska 8
11050 Beograd
 
Пројекат "Музеј прошлости за будућност"
Пројекат "Музеј прошлости за будућност" покренула је организација C 31- Центар за развој културе и дечијих права у сарадњи са Спомен - парком "Крагујевачки октобар", Школском управом Крагујевац и партнерским школама. Пројекат се уз подршку Амбасаде Шведске у Београду реализује од 2012. године и од тада је учешће у њему узело 20 крагујевачких основних и средњих школа са 30 група ученика.
Централни део пројекта представља образовни програм "Музеј прошлости за будућност", који се спроводи у Музеју 21.октобар и који је праћен читавим низом активности попут Тime travel догађаја "Манифест за будућност", школских пројеката, радионица, семинара и конференција намењених ученицима и наставницима.
Концепт пројекта је да се полазећи од локалног историјског наслеђа Другог светског рата као основе за учење о људским правима, покрене дијалог о актуелним питањима дискриминације и кршења права са којима се деца свакодневно суoчавају у вршњачкој групи, школи, заједници.
Циљ којим смо се водили приликом конципирања и реализације пројекта је да допринесемо осетљивости на неправду, суосећању са онима који су изложени дискриминацији и тежњи деце да дају свој допринос превазилажењу дискриминације и промоцији људских права.
Током школске 2016-17. године реализује се четврти циклус пројекта у коме је активно укључено пет основних и три средње школе из Крагујевца, међу којима и школа "Мома Станојловић".
 

 
Завршна презентација пројектних активности "Музеј прошлости за будућност"
Центар за развој дечијих права C31 и Raoul Wallenberg Academy из Стокхолма је уз подршку Шведске амбасаде и Шведског института презентовао у Крагујевцу 13. маја 2017. године завршницу пројекта "Cube -every person can make a difference". У пројекту су поред 30 других ученика из седам основних и средњих школа учествовали и наши представници. Овом приликом је представљена главна пројектна активност - коцка људских права димензија 2x 2 x2 м3 у оквиру које су изложене идеје и поруке настале у оквиру креативних радионица. Презентацији су присуствовали заменик амбасаде Краљевине Шведске Јоаким Верн и Александар Штајн помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу.
У просторијама Народног музеја присутни су погледали филм који је пропратио рад учесника на пројекту.
 
Поднослилац извештаја
Дубравка Думбеловић
З а х в а л н и ц а
 
 
Основна школа "Мома Станојловић" -Крагујевац- www.momakg.edu.rs | септембар-2011. |