Пројекат «Енергетска ефикасност у јавним зградама»

 
 
Прва фаза пројекта
енергетске ефикасности у школама
Основну школу "Мома Станојловић" у Крагујевцу су, 19. јануара 2016. године, посетили представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС, KfW банке и локалне самоуправе, у којој ће ове године почети реализација прве фазе пројекта «Енергетска ефикасност у јавним зградама». Иако је једна од три најстарије градске школе и има традицију дугу 125 година, школски објекат је у јако лошем стању, посебно столарија која годинама уназад није мењана. Након радова, ученицима и наставницима ће на располагању бити потпуно нови објекат. Поред стварања бољих услова за рад, циљ овог пројекта је уштеда енергије и мањи финансијски трошкови који се издвајају за енергенте.
Са радовима које финансира немачака развојна банка (KfW), почеће се у априлу месецу и њима је предвиђена замена прозора и врата, биће замењени подови, реконструисани мокри чворови и уређени тротоари у школском дворишту. Очекивања су да ће се овим радовима обезбедити уштеда енергије од 30 до 50 процената. Предвиђено је да рекострукција траје три месеца тако да ће ученици нову школску години започети у обновљеном школском објекту
Вредност радова у школи "Мома Станојловић" који се финансирају средствима из кредита KfW банке је 360.000 евра, а финансијску подршку у уређивању школе са близу 40.000 евра пружиће и локална самоуправа града Крагујевца. Овим средствима биће реконструисана кухиња у дневном боравку, окречена цела школа и изхоблован паркет у фискултурној сали.
У Министарству просвете, науке и технолошког развоја кажу да је "Мома Станојловић" једна од пет школа у којој ће, у оквиру прве фазе пројекта енергетске уштеде у образовним установама у Србији, радови почети већ у априлу.
Члан Градског већа за ванпривредне делатности Борис Ковачевић, захвалио се Министарству просвете, науке и технолошког развоја што је школа у Крагујевцу прва у низу објеката у коме ће се реализовати пројекат енергетске ефикасности, и изразио задовољство што је немачка развојна банка препознала потребу улагања у образовање у Србији, јер се и ми као друштво трудимо да образовање издигнемо на један виши ниво и да оно има адекватан третман.
Енергетска ефикасност у јавним зградама Енергетска ефикасност у јавним зградама Енергетска ефикасност у јавним зградама Енергетска ефикасност у јавним зградама Енергетска ефикасност у јавним зградама
 
 
 
Основна школа "Мома Станојловић" -Крагујевац- www.momakg.edu.rs | септембар-2011. |