Посете - активности школске 2017/2018. године

 
« назад
ИЗВЕШТАЈ О ПОСЕТИ ИЗЛОЖБЕ ГЉИВА
У организацији Удружења гљивара Шумадије и у присуству бројних Удружења из целе Србије, одржана је 17.изложба гљива у свечаној сали Природно математичког факултета, 23.09.2017.године, од 16 до 21 сат.
Изложби су присуствовали ученици петог, шестог и седмог разреда у присуству одељењских старешина Љ.Чанчаревић, М.Анђелковић и предметних наставника Р.Илић, Б.Ранковића и Љ.Матић.
Ово је била јединствена прилика да наши ученици виде 194 различите врста гљива са подручја Рудника, Црног врха, Гледићких планина, Копаоника, Гоча, прочитају поред латинског, народног назива и опис укуса, мириса, употребљивост, станиште и учесталост. Бројне врсте су се нашле на фотографијама наших ученика који су показали заинтересованост.
М.Анђелковић Вранић
 

МАНИФЕСТАЦИЈА "НОЋ ИСТРАЖИВАЧА" У БЕОГРАДУ
29. септембра сам присуствовала горе наведеној манифестацији, на главним местима интерактивног састајања у главном граду Србије: Француски институт, Гете институт, Галерија науке и технике САНУ и Калемегдан која је по осми пут одржана од 17h – 22 h и то овог пута под слоганом "Знање на први оглед", финансирана из програма Хоризонт 2020 који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, у оквиру програма Марија Кири.
Циљ манифестације био је представљање истраживача у интерактивним програмима прилагођеним свим узрастима и учење кроз забаву, упознавање са атрактивним садржајима уз популаризовање науке и сазнање како она утиче на наш свакодневни живот.
Имала сам прилику да видим фасцинантан приказ свемира, лепоту звезда и других небеских тела, прошетам кроз време и простор све до 15.века, погледам презентацију традиционалних и уметничких заната. Посебан утисак, по мом мишљењу, завређује XII београдска Гимназија чији су бивши и садашњи ученици приказали путем апликације "Имате ли Златно лице"? да ли су нам очи довољно размакнуте, нос превелик или премали, усне сразмерне,... изражавајући процентуално анатомску савршеност лица сваког појединца који се изложи тестирању доводећи у везу учесталу потребу пре свега младих људих за примену реконструтивне хирургије без оправданог разлога.
Мира Анђелковић
 
Основна школа "Мома Станојловић" -Крагујевац- www.momakg.edu.rs | септембар-2011. |