Посете - активности школске 2017/2018. године

 
« назад
Корелативни час "Изабери здравље"
27.октобра 2017.године у нашој школи одржан је корелативни час поводом обележавања 16.октобра, Светског дана здраве хране. Циљ часа био је промоција здравих животних навика – здраве, разноврсне и правилне исхране.
У уводном делу ученици су упознати о важности уношења намирница и процесом искоришћавања истих са аспекта биологије и математике од стране реализатора – наставника биологије Љиљане Матић и математике Мирјане Анђелковић Вранић. Прошли су кроз пирамиду исхране упознајући се са бројем калорија при уносу угљених хидрата, протеина и масти у маси од једног грама, значају енергије за све облике живота, уносу воде као битном сегменту у исхрани и њеној процентуалној заступљености у односу на телесну масу.
У даљим активности су имали прилику да заједно са ученицама 8-ог разреда, вршњачким едукаторима, прођу интерактивну радионицу спознајући шта је од важности за њихово здравље, које су то лоше навике присутне у исхрани младих и последице.
Показали су своју креативност, у изради воћних ражњића - познавање здравог оброка, ужине. У току припреме смо разговарали о начинима спремања и важности уноса свежих намирница, коришћењу "брзе хране", узгајању органских и других производа, житарицама од којих се прави хлеб, окупљању породице у току оброка, колико је калорија потребно у њиховом узрасту унети и да ли познају врсте хранљивих материја неопходних за унос у организам.
Део активности биће приказан на паноу, у учионици број 1.
Ово је била јединствена прилика да наши ученици буду у улози малих сластичара – креатора, уживајући у сопственом раду као и производима тог рада. Овим су могли видети богатсво нашег оброка уз мало креативности.
Подносиоци извештаја
Љиљана Матић
М.Анђелковић Вранић
 
Основна школа "Мома Станојловић" -Крагујевац- www.momakg.edu.rs | септембар-2011. |