Клуб љубитеља природе

 
« назад
Еко камп - "Здрави стилови живота"
У оквиру Петог еколошког фестивала (у организацији Центра за еколошко образовање и одрживи развој, Градске управе, Школске управе и основних школа на нивоу града), ученици и наставници наше школе су узели веома активно учешће у реализацији Еко кампа на тему "Здрави стилови живота", који је реализован од 13-17.01.2014.год. у Политехничкој школи.
 
Кроз радионице Еко кампа је прошло око 150 ученика из десет основних школа на нивоу града. Учесници су били подељени у радионице по узрасту: од 3-5. разреда и од 6-8. разреда. Радионице су трајале од 11-14 часова. Из наше школе било је укључено 17 ученика и два наставника: Љиљана Матић и Радојка Илић.
 
На едукативним и креативним радионицама за ученике од 3-5.разреда, сценаристи и водитељи радионица (пет дана заредом) били су наставници наше школе: Зорица Поповић, (ментор ЦЕООР-а), проф.разр.наставе и Миљана Милојевић, проф.разр.наставе, педагошки саветник. На опште задовољство ученика и водитеља радионица, реализоване су активности на тему "Здрави стилови живота". Ученици су се едуковали и изражавали своју креативност кроз различите садржаје:
 
  -
Асоцијације на тему здравих стилова живота "мождана олуја";
  -
Скривалице (откривали су шта се налази на слици откривањем поља након тачних одговора, питања су била везана за правилну исхрану и здрав начин живота); након откривене слике проширивали су знања о значају разног воћа и поврћа;
  -
"Повежи појмове" – ученици су по групама добијали 15 еколошких појмова и 15 значења појмова. Задатак је био да повежу правилно појам са значењем. Након тога, следила је провера урађеног и повратна информација путем презентације;
  -
Асоцијације (отварање поља и решавање асоцијација по групама);
  -
Групна израда плаката "Здрави стилови живота" (ученици су показали велико интересовање, мотивацију, креативност и оригиналност, о чему сведоче њихови радови;
  -
Израда употребних предмета од пластичних флаша и тетрапака (уз помоћ чланова ЦЕООР-а).
  -
Евалуација (речи и цртежи ученика на стикерима довољно говоре, колико су били презадовољни радионицама и изражавањем жеље да се овакве радионице чешће организују !
Водитељи радионица су добили захвалнице за ангажовање и реализацију едукативних радионица од Центра за еколошко образовање и одрживи развој и Политехничке школе у Крагујевцу.
 
Еко камп Еко камп Еко камп Еко камп
       
Еко камп Еко камп Еко камп Еко камп
       
Еко камп Еко камп Еко камп Еко камп
       
Еко камп Еко камп Еко камп Еко камп
 

 
ЗДРАВА ДРАМА - ПРЕДСТАВА ОДИГРАНА НА ПЕТОМ ЕКОЛОШКОМ ФЕСТИВАЛУ
У оквиру Петог еколошког фестивала ученици наше школе, 23.1.2014. у Дечијем позоришту, одиграли су представу под називом "Здрава драма". Они су успешно представили нашу школу у дану који је био посвећен еко представама и скечевима, а чији је циљ био истицање јасне еколошке поруке промовисањем здравих стилова живота.

Осам крагујевачких основних школа је са својим представама и скечевима наступило на Еколошком фестивалу. Наши ученици скренули су пажњу на себе својом оргиналношћу јер су, једино они од свих крагујевачких основаца, комплетни аутори драмског приказа. Све у овој представи: текст, режија, сценографија, афиша, избор музике, њихово је дело настало као резултат радионица организованих на часовима драмске секције. Из угла тинејџера представили су опасност од дијабетеса због прекомерне употребе нездраве хране и опасност од пушења, порока у који се наивно могу упустити, а који доноси велику штету по здравље.

Ученици који су глумили и који су помогли у поставању сцена у Дечијем позоришту су: Вања Стевановић V2, Тодор Маџаревић V2, Стефан Недељковић V2, Невена Вукојевић V2, Милена Костовић V2, Матија Лакићевић VI3, Јелена Радовић VI2, Јелена Петровић VI2, Марија Јоксимовић VI2, Кристина Милојевић VI2, Тијана Бојовић VIII2 и Теодора Игњатовић VIII2.

Организатори ове представе су Ирена Трифуновић, приправник и Данијела Мијовић, наставник српског језика и руководилац драмске секције.

Учесници са наставницима испред ОШ "Мома Станојловић" Глумци певају песму Даире Било је и спорта у представи Део из представе
Наратор Спремање за излазак- део из представе Део из представе Подршка другара у публици у Дечијем позоришту
 
Основна школа "Мома Станојловић" -Крагујевац- www.momakg.edu.rs | септембар-2011. |