Клуб љубитеља природе

 
« назад
Дружимо се са природом
 
Ученици наше школе су учествовали у свим активностима везаним за пројекат "Обнављање и очување биодиверзитета коришћењем вршњачке едукације". Као награду за победу на еколошким радионицама са темом "Шуме Србије", група ученика је добила излет на Бешњају, који се реализовао 5.маја 2012.год. Реализовању излета под називом "Ђурдевдански поход на Жежељ и Бешњају" помогао је Планинарско-еколошки клуб "Гора" из Крагујевца.

Овом приликом, организованим превозом, ученици су отишли до Ждраљице, аонда кренули пут Бешњаје, да би упознали природне лепоте овог краја, надомак града Крагујевца. Имали су прилику да се упознају са биљним и животињским светом на Бешњаји, уживају у живописним причама планинара, учења сналажења на терену, пријатном дружењу са вршњацима и обедовањем у природи код шумске куће, као и фотографисањем природних лепота поред којих су пролазили.

Ученици су уживали на планинарској стази која повезује најкраћим путем брдо Жежељ и Бешњају (Лисин лаз), у смеру запад-исток, већим делом шумским путевима који воде по гребену брда која се надовезују. Стаза је лака, дужине 20 км и прелази се за 6,5 сати у једном правцу. Висинска разлика је 355 метара.

Ђурђевдански поход на Жежељ и Бешњају је организован проласком целе обележене стазе, прво до шумске куће на Бешњаји, са краћим паузама у току акције. Ученици су обишли Ћосићки извор, водопад Бук, Ђурину чесму, али су уживали и у панорами нашег грда који се указује са врха Бешњаје.

Колико су ученици уживали на излету, сведочи велики број фотографија и обећање да ће излет поновити на јесен.

   
Основна школа "Мома Станојловић" -Крагујевац- www.momakg.edu.rs | септембар-2011. |