Клуб љубитеља природе

 
« назад
 
 
"Вратимо се природи"
 
Пројекат "Обнављање и очување биодиверзитета путем вршњачке едукације у граду Крагујевцу" реализује се у сарадњи Центра за одрживи развој и еколошко образовање и Удружења Стаклено звоно. Подршка Министарства просвете – Школске управе Крагујевац и локалне самоуправе, ни овога пута није изостала.
 
У оквиру овог пројекта, 10 ученика ОШ "Мома Станојловић" из Крагујевца (од 3–8.разреда), дало је свој допринос раду еколошких радионица на отвореном, 29.09.2011.год. Ученици су посетили Ботаничку башту и Језеро Шумарице. Имали су прилику да стекну нова и прошире већ постојећа знања на тему биодиверзитета, са разноврсношћу биљног и животињског света. Након упознавања са темом кроз занимљива излагања и практичан рад предавача (Др Марина Топузовић и Др Алесандар Остојић, обоје са ПМФ-а), ученици су имали прилику да се упознају са флором Ботаничке баште, прикупљајући успут материјал (гранчице, лишће...) за израду колажа, који је прављен групно након обиласка Ботаничке баште.
 
Такође, имали су прилике да учествују у практичном раду узорковања различитих врста слатководних организама у приобалном делу језера, мерења мутности воде и гледања под микроскопом како изгледају биљни и животињски подводни свет језера. Такође, имали су прилику да виде апаратуру потребну за истраживање воде (планктонске и бентосне мрежице, секи диск, бочице и флаше за узорке, мреже...).
 
Оно што је најбитније, ученици се на овај начин изводе из учионица, више времена проводе у природи, којој се на директан начин приближавају.
 
Јако је било занимљиво друштво галеба који је надлетао језеро у току боравка. Ученици ОШ  Мома Станојловић  су се након ових посета вратили задовољни, са више знања и још више заинтересованости за истраживања и боравак у природи.
 
 
   
   
 
 
 
 
 
 
Основна школа "Мома Станојловић" -Крагујевац- www.momakg.edu.rs | септембар-2011. |